WTW Filters & Roet

U kent dat wel. Die typische geur van houtkachels, als de temperaturen weer gaan dalen. In geringe mate geeft dit perfect de herfstsfeer weer, maar in overmaat wordt het als hindelijk en ongezond ervaren. Een veelgestelde vraag is dan ook of WTW filters roet kunnen tegenhouden. In dit artikel vertellen we u hier meer over.

Wat is roet?

Roet is de stof die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen. Te denken valt aan vaste brandstoffen zoals hout en steenkool, en vloeibare brandstoffen zoals benzine en diesel. Roetdeeltjes behoren tot het spectrum van ultra-fijnstof, oftewel de allerfijnste fijnstof. De afmetingen van roetdeeltjes zijn 0,02 tot 0,3 mu. Mu is micrometer, het duizendste deel van een millimeter!

Wat doet roet?

Fijnstof, en zeker ultra-fijnstof als roet, heeft de vervelende eigenschap zo klein te zijn dat het overal in doordringt. Roetdeeltjes zijn zo miniem dat ze zelfs doordringen tot in onze longblaasjes. Op korte termijn is dit hinderlijk voor diegenen die kampen met luchtwegklachten als astma, bronchitis en COPD. Op lange termijn zijn deze deeltjes door de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen veroorzaker van levensbedreigende ziektes als kanker en hart- en vaatziekten.

Is roet te filteren?

Ja en nee. In principe zijn zelfs de kleinste stofdeeltjes te filteren. In cleanrooms van laboratoria en OK's zorgen hoogwaardige ventilatiesystemen ervoor dat er maximaal gefilterd wordt. Deze ruimtes zijn dan ook compleet stofvrij en stofdicht gebouwd. In uw (nieuwbouw-) woning is het echter een ander verhaal: uw woning is niet stofdicht gebouwd, u gaat af en toe de deur uit en zet een raam open. Gelukkig maar! Het heeft dus niet zoveel zin om uw woning zo hoogwaardig te filteren.

Uw woning is voorzien van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Dit betekent dat de toevoer van verse lucht wordt geregeld door dit apparaat in plaats van bijvoorbeeld roosters boven uw ramen. In uw WTW installatie zitten WTW filters. Standaard is de functie van deze filters niet meer en niet minder dan het schoonhouden van het hart van uw WTW, de warmtewisselaar. Een standaard filter is een zogenaamd groffilter, dat alleen grotere vuildeeltjes als haren, zand en stof tegenhoudt.

Welke WTW filters houden wel roet tegen?

Om eerlijk te zijn, er zijn geen WTW filters die 100% roet filteren, ondanks vele "beloftes" op de WTW filter markt... Een filter dat zo dicht zou zijn om roetdeeltjes te filteren biedt meer weerstand in uw WTW unit dan de capaciteit van de ventilatoren in uw unit aankunnen. Naast standaard WTW filters met filterklasse G3 biedt Filterman unieke FijnFilters aan met filterklasse M6, drie gradaties hoger dan de standaard WTW filters. Deze filterklasse is de hoogst haalbare filterklasse binnen uw WTW unit.

Onze FijnFilters zorgen voor een licht verhoogde weerstand binnen uw unit, maar deze valt ruimschoots binnen de capaciteit van uw systeem. In onderstaande tabellen ziet u het verschil tussen standaard G3 WTW filters en M6 FijnFilters. Zo kunt u bijvoorbeeld opmaken uit deze tabellen dat een M6 filter tot 25% fijnstof afvangt, en een G3 filter 0%!

Vergelijk Filterklassen | Filterman

Wij hopen u met dit artikel enigszins op de hoogte te hebben gebracht waar het gaat om WTW filters en roet. Uiteindelijk is de keus aan u. Het gaat om de gezondheid van u en uw gezinsleden die telt. Of u baat zou kunnen hebben bij FijnFilters kunt u alleen zelf beoordelen. Uiteraard staat ons Expert Team klaar voor al uw vragen, na 10 jaar WTW filters is niets ons te gek!

© 2012 - 2024 WTW Filters van Filterman | dat lucht op | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel