WTW Filters Vervangen

DoosVoordeel Stork WHR / Agpo / Brink / Itho >>>

"WTW filters, hoe lang gaan deze eigenlijk mee?" Een veelgestelde vraag... Uw woning is uitgerust met een Balansventilatiesysteem. De centrale unit is voorzien van filters. Is periodiek filters van uw WTW systeem vervangen nu echt nodig? Ja! Hieronder leest u waarom.

Wanneer WTW Filters Vervangen?

Hierover bestaan verschillende theorieën. Wat ons betreft is het niet zo ingewikkeld. Wij stellen de "optische methode" voor. Een nieuw filter is schoon en wit. Een oud, gebruikt, vol WTW filter is vies en zwart. Een ieder kan dat waarnemen. Wanneer u uw WTW filters vervangen moet kunt u dus eenvoudig zelf bepalen. Ons advies luidt: zijn uw filters wit of lichtgrijs, niets aan de hand. Uw WTW filters vervangen is nog niet nodig. Zijn ze echter donkergrijs of zwart, dan is WTW filters vervangen aan te raden.

Samenvattend:  WTW Filters Vervangen | Filterman

  • Gebruik de Optische Methode om uw WTW filters te checken   
  • Check uw WTW filters eens per 1 á 2 maanden
  • Zijn uw WTW filters wit of lichtgrijs: laten zitten en over 1 á 2 maand wederom checken
  • Zijn ze donkergrijs of zwart: dan uw WTW filters vervangen

Waarom WTW Filters Vervangen?

Zoals u kunt lezen in ons artikel "Uw WTW Installatie" is het hart van uw ventilatie unit de warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar bestaat uit lamellen, dunne kanaaltjes waar binnen- en buitenlucht elkaar kruisen en waar de daadwerkelijke warmte overdracht plaatsvindt.

Het is van belang dat deze kanaaltjes niet vollopen met vuil en stof. Een vervuilde warmtewisselaar is nadelig voor de capaciteit van uw WTW unit. Warmte Terug Winnen werkt dan niet meer optimaal. Hierbij is regelmatig WTW filters vervangen geen overbodige luxe.

De filters in uw ventilatie-unit dienen ervoor om de warmtewisselaar schoon te houden. Niet meer en niet minder! Uw WTW filters vervangen is dus wel degelijk van belang.

Hoe Vaak WTW Filters Vervangen?

Ook over de vervang-frequentie doen vele verhalen de ronde. Fabrikanten van WTW units hanteren doorgaans een vervang-frequentie van 2 maal per jaar, dus dat u om de 6 maanden uw WTW filters vervangen moet.

Maar dit is een gemiddelde. Door bovengenoemde fabrikanten aangehouden met het oog op het schoonhouden van de warmtewisselaar. Wij hebben hierover een wat genuanceerdere benadering:

Volgens ons ligt de frequentie van WTW filters vervangen tussen de 1 en 6 keer per jaar. Waarom zo variabel? Wel, hierom.

Er zijn diverse variabelen die de vervang-frequentie beïnvloeden. Ten eerste het jaargetijde. In het voorjaar bijvoorbeeld zit er veel stuifmeel en pollen in de lucht. Deze relatief grote "stofdeeltjes" zorgen ervoor dat uw filters snel vollopen. Ten tweede is de situering van uw woning van belang. Woont u bijvoorbeeld in een vinex-wijk in aanbouw dan zit er veel stof en fijnstof in de lucht door de bouw-activiteiten en is periodiek uw WTW filters vervangen essentieel voor het behoud van uw unit.

Ons Advies luidt als volgt: Bekijk 1x per maand uw filters en beoordeel deze op de eerder genoemde criteria. Wit of lichtgrijs? Niets aan de hand. Donkergrijs of zwart? Dan uw WTW filters vervangen!

Filters van uw WTW Vervangen óf WTW Filters Schoonmaken? Lees er hier meer over.

© 2012 - 2024 WTW Filters van Filterman | dat lucht op | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel