Filters & Nieuwbouw

Ventilatie van uw Nieuwbouw Woning 

In 2016 zijn er 40.000 nieuwe woningen opgeleverd. De kans bestaat dat u vorig jaar een nieuwbouwwoning betrokken heeft. Gefeliciteerd!

Maar weet u wat een nieuwe woning allemaal uitstoot? Wij sommen het voor u op.

Vocht

Een gemiddelde nieuwbouwwoning bevat tot wel 4000 liter vocht. Dat zijn maar liefst 40 badkuipen vol! Dit vocht zit hoofdzakelijk in het beton van wanden en vloeren. Het duurt gemiddeld 1 jaar voordat dit vocht is verdwenen uit uw woning. 

Ventileren in het eerste jaar is dan ook van extra belang. Zo voorkomt u schimmelvorming met alle gevolgen voor uw gezondheid van dien.

VOS (Vluchtige Organische Stoffen)

Vluchtige organische stoffen, ook wel aangeduid als VOS, zitten in diverse bouwmaterialen en interieurdelen. Te denken valt bijvoorbeeld aan formaldehyde in spaanplaat. Spaanplaat wordt veel toegepast in nieuwbouw, maar ook in meubels! Een nieuw gestoffeerde en ingerichte woning ruikt heerlijk, maar u ruikt VOS! De verf op uw kozijnen, uw nieuwe bankstel, uw nieuwe tapijt, de lijm(!) onder uw tapijt, alles bevat deze vluchtige organische stoffen!

Ook voor VOS geldt: na circa 1 jaar is deze uitstoot alweer fors verminderd.

En tot die tijd: ventileren, ventileren en… ventileren.

Fijnstof

Een nieuwbouwwoning staat vaak in een nieuwbouwwijk. Een wijk waar waarschijnlijk nog volop gebouwd wordt aan andere woningen of aan de infrastructuur. En waar gebouwd wordt is fijnstof: uit bouwmateriaal en bouwmaterieel (roet). De naam zegt het al: fijnstof bestaat uit ultrafijne stofdeeltjes die overal doordringen, fijnstof is nagenoeg niet te filteren met een standaard filter.

Wederom: door goed te ventileren zorgt u ervoor dat de fijnstof concentratie niet ophoopt in uw woning. Mocht u of uw medebewoners te kampen hebben met luchtwegproblemen (astma, COPD) of allergieën (hooikoorts) dan is het wellicht de moeite waard een FijnFilter in uw WTW-unit te overwegen. Hoewel zelfs dit hoogwaardige filter niet alle fijnstof filtert, het houdt toch meer tegen dan een standaard WTW-filter (99% ten opzichte van 95%).

Radioactieve gassen

Radioactieve gassen in uw woning? Jazeker!

In de bodem zitten van nature radioactieve gassen, met name Radon en Thoron. Vooral rotsbodems kunnen grote concentraties bevatten dus in Nederland zitten we relatief gunstig.

Maar in een slecht geventileerde woning kunnen deze gassen zich echter ophopen. Naast een goede afdichting (luik!) en ventilatie van de kruipruimte is het van belang dat deze gassen weg geventileerd worden. Ter info, Radongas veroorzaakt circa 800 gevallen van longkanker per jaar en staat hierbij op plaats 2 na roken!

Brandstof en uitlaatgassen

Een inpandige of aangebouwde garage. Ideaal! U rijdt uw auto naar binnen, sluit de garagedeur meestal draadloos en stapt zo uw woning binnen. Maar ook uw auto stoot VOS uit, zelfs als hij stil staat. Uit de brandstoftank ontsnappen vluchtige stoffen, en de uitlaatgassen die nog voor of in de uitlaat zitten komen vrij.

Zaak is om ook de garage goed te ventileren. Twee tips: hoewel verleidelijk omdat het makkelijk is met wegrijden, maar (indien mogelijk) parkeert u uw auto niet achteruit uw garage in. Dit scheelt enorm qua concentratie uitlaatgas. En: (ook indien mogelijk ivm diefstal), laat de garagedeur nog even openstaan zodat de uitlaatgassen niet ophopen in uw garage.

Conclusie? Ventileren!

Uw nieuwbouwwoning stoot uit. Veel! Vocht, gassen, zelfs radioactief gas. Vooral in het eerste jaar na oplevering van uw woning is het van groot belang dat u goed ventileert.

De meeste nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig voorzien van een Warmte Terug Win Systeem. Er zijn diverse merken op de markt: StorkAirBrinkIthoAgpo. Dit uitgebalanceerde systeem verzorgt de ventilatie in uw woning, en zorgt tevens voor een energiewinst door de warme afvoerlucht te gebruiken om de verse toevoerlucht voor te verwarmen. Uw WTW-unit is voorzien van filters. Met name in nieuwbouwwijken lopen deze filters snel vol door bouw-activiteiten en door de afvoer van veel vochtige lucht uit uw nieuwe woning.

Houd uw filters maandelijks in de gaten. Zijn ze wit of lichtgrijs? Niets aan de hand, u kunt zeker nog een maand vooruit. Zijn ze donkergrijs of zwart, of zelfs vochtig of klam? Vervangen!

Lees hier meer over het verband tussen WTW filters en uw gezondheid.

© 2012 - 2024 WTW Filters van Filterman | dat lucht op | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel