Eikenprocessierups

.

Eikenprocessierups | Filterman WTW FiltersSinds de jaren '90 van de vorige eeuw doet de eikenprocessierups haar intrede in Nederland. In de maanden mei en juni groeit er een afweermechanisme op deze insecten in de vorm van brandharen, maar liefst 700.000 stuks per rups. Indien nodig (bij bedreiging) kan de rups deze brandharen loslaten. De haartjes worden meegevoerd door de lucht en dankzij de weerhaakjes aan deze pijlvormige haren kunnen ze zich vastzetten in onze huid met als gevolg irritaties als onder andere jeuk.

Maar niet alleen op onze huid kunnen de brandharen van de eikenprocessierups irritaties opwekken. Bij inademing kunnen deze haartjes zich inwendig vastzetten, in luchtwegen en in longen. Voor de meesten van ons geen probleem, maar mensen met gevoelige luchtwegen door hooikoorts of astma kunnen wel degelijk last hebben van deze miniscule haartjes.

Kunnen WTW filters de brandharen van de eikenprocessierups filteren?

Zoals gezegd, elke eikenprocessierups heeft in de maanden mei en juni zo'n 700.000 brandharen op zijn lichaam. Deze haartjes zijn 0,2 tot 0,3 mm lang. Dit lijkt miniscuul, maar in de filterwereld hebben we het hier over een relatief groot vuildeeltje. Ter vergelijking: een roetdeeltje meet 0,02 micrometer, dat is 0,00002 millimeter! Zoals in onderstaande tabel te zien valt houdt een standaard filterklasse G3 filter al 70% tot 85% vuildeeltjes tot 10 micrometer (0,01mm) tegen. We mogen rustig veronderstellen dat de brandharen van de eikenprocessierups tegengehouden worden door een standaard WTW filter. Gezien de partikelgrootte van de haren, maar belangrijker nog: door de eerder genoemde weerhaakjes zullen de haren zich muurvast in het WTW filter nestelen!

WTW Filter Klassen | Filterman

Voorkomen WTW filters irritatie door de brandharen van de eikenprocessierups?

Ja en nee. Om te beginnen met nee: slechts een fractie van de haartjes zullen uw huid en luchtwegen bereiken via een ventilatiesysteem zonder filters. In het gros van de gevallen komt u op een andere manier in aanraking met de brandharen, zoals uiteraard in de buitenlucht, en via open deuren en ramen. Maar, door gebruik te maken van uw balansventilatiesysteem kunt u uzelf circa 8 uur per etmaal vrijwaren van deze brandharen, namelijk wanneer u slaapt. U kunt ervoor zorgen dat uw slaapkamer brandhaarvrij is!

Wanneer uw woning met een goed gedimensioneerd balansventilatiesysteem is uitgerust, mag u ervan uitgaan dat u zelfs met gesloten ramen verzekerd bent van voldoende verse lucht. Ook in uw slaapkamer. In de ruimte zit een toevoerventiel, afvoer geschiedt onder de slaapkamerdeur door, meestal via WC of badkamer waar zich het afvoerventiel bevindt. Dus stel, u houdt 's nachts uw slaapkamerraam gesloten, dan zal alle verse ventilatielucht via het WTW systeem, dus ook via een WTW filter uw slaapkamer bereiken.

Het Ei van Columbus?

Dat zou een utopie zijn. Maar schone WTW filters leveren zeker een belangrijke bijdrage aan een schoner binnenmilieu. Een standaard klasse G3 WTW filter is al goed voor de afvang van het gros van rondzwevende vuildeeltjes. Wilt u nog een stapje verder, of liever gezegd 3 stapjes? Dan zou u onze unieke filterklasse M6 FijnFilters eens kunnen uitproberen...

© 2012 - 2024 WTW Filters van Filterman | dat lucht op | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel