WTW Filters & Covid

 

WTW Filters en Corona | FiltermanDagelijks ontvangen wij vragen van klanten over onze WTW filters in relatie tot het Corona virus. Voor ons reden om een info-pagina op te stellen omtrent dit onderwerp. Mocht het antwoord op uw vraag hier niet tussen staan, stuurt u dan alstublieft uw vraag naar info@filterman.nl. Wij doen ons best om uw vraag dan ZSM te beantwoorden -voorzover onze kennis reikt- en deze eventueel toe te voegen aan deze pagina.

Wat doet Filterman nu?

Filterman is letterlijk ontstaan aan de keukentafel. Onze “ecological footprint" was destijds dus precies 1 vierkante meter. Ons motto was: bied klanten een eerlijk product voor een eerlijke prijs.

In meer dan 10 jaar tijd is Filterman uitgegroeid tot één van de grootste online WTW filterwinkels. Het motto van ruim een decennium geleden hebben wij echter nog steeds hoog in het vaandel staan: we proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dit betekent: het overgrote deel is eigen productie binnen een straal van 5 kilometer, logistiek en verzending door regionale partijen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Filterman werkt met een klein maar enthousiast, betrokken en bewust team, continu sparrend over hoe we ons product het meest optimaal kunnen vormgeven en op de markt brengen en houden, om zo onze klanten tevreden te stellen. Dankzij dit enthousiaste team kunnen we ook nu, of misschien juist wel zélfs nu, onze klanten bedienen. We zijn nagenoeg niet afhankelijk van derden, houden onze eigen voorraad en logistiek proces scherp. Ook houden we lijnen tussen Filterman en haar klanten kort en persoonlijk.

Zolang de grote postverzenders blijven functioneren (en de verwachting is dat dit voorlopig wel het geval zal zijn), kunnen wij u onze producten blijven aanbieden. Wat u in onze webshop aantreft kunnen we ook daadwerkelijk binnen hooguit een paar dagen aanleveren.

Houden WTW Filters het Corona Virus tegen?

De meest gestelde vraag op dit moment in de mailbox (en aan de telefoon) van Filterman. Het antwoord daarop is ja en nee. Dat zullen we u uitleggen.

De partikelgrootte van een Corona virusdeeltje is 80 tot 160 nanometer. Dit is 0,00008 tot 0,00016 millimeter. Een standaard WTW filter (zoals voorgeschreven door de meeste fabrikanten van ventilatiesystemen) moet voldoen aan filterklasse ISO COARSE conform de huidige norm ISO 16890. Beter bekend is de voormalige filterklasse G3 conform Europese norm EN779:2012. “Grofweg” is dit een filter dat enkel “grof vuil” tegenhoudt, om het hart van de WTW unit, de warmtewisselaar, te beschermen tegen vervuiling.

Zonder hier al te veel met cijfers op in te gaan, een virusdeeltje laat zich niet door een standaard WTW filter tegengehouden. Ook niet door een fijner filter, zoals bijvoorbeeld onze filterklasse M6 FijnFilters. Echter, een cluster virusdeeltjes (of virusdeeltjes gehecht aan grotere vuildeeltjes) kan zich wel hechten binnen een filter (bron: COVID-19 Guidance Document, REHVA). En de kans daarop is groter bij een fijner filter dan bij een grover filter.

De huidige consensus is nog dat overdracht van het Corona virus plaatsvindt via druppels, en niet via lucht. Dit is echter nog niet uitgesloten. In (druppels in de) lucht aanwezige virusdeeltjes die zich verzamelen in het opvanggebied van een filter kunnen dus in theorie op een gegeven moment theoretisch via het ventilatiesysteem verspreid worden. Nogmaals, met de huidige wetenschap zou de concentratie van per lucht vervoerde virusdeeltjes niet voldoende zijn voor besmetting.

Ons, Filterman, wordt dagelijks advies gevraagd. Het enige wat wij kunnen antwoorden is: volg de regels op die het RIVM oplegt. En blijf hierin actueel.

Het advies wat wij kunnen geven aangaande het vervangen van filters blijft eigenlijk gelijk aan ons standaard advies: check regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks) uw filters. Zijn ze wit of lichtgrijs dan is er niets aan de hand. Uw filters functioneren nog. Zijn ze echter donkergrijs of zwart, dan betekent dat dat ze al tot een bepaalde gradatie vervuild zijn. Aan deze vervuiling kan zich makkelijker nog meer vervuiling hechten (en dus ook kleinere (virus-) deeltjes). Gevolg, uw WTW functioneert minder goed, er komt minder (zuivere) buitenlucht in uw woning.

Een aanvullend advies onzerzijds in het licht van de huidige situatie zou zijn:

  • VÓÓR HET CONTROLEREN OF VERVANGEN VAN UW FILTERS: SCHAKEL UW UNIT UIT *)
  • TIJDENS CONTROLEREN OF VERVANGEN VAN UW FILTERS: DRAAG MONDBESCHERMING
  •  HET CONTROLEREN OF VERVANGEN VAN UW FILTERS: WAS UW HANDEN

*) Dit is een belangrijk punt. Wanneer u de filterhouders uit een “draaiende” unit trekt, zuigen de ventilatoren vuil dat aan de afvangzijde van het filter zit alsnog de ventilatiekanalen in. Dit vuil komt dus alsnog in uw interieur terecht. Schakel dus altijd eerst de unit uit, bij voorkeur door de stekker uit het stopcontact te halen.

Kan ik van een WTW filter een mondkapje maken?

Neen. Zoals hierboven ook toegelicht, een virusdeeltje is vele malen kleiner dan de opvangcapaciteit van WTW filters. Het is dus absoluut niet veilig/afdoende om een WTW filter om te bouwen tot mondkapje.

Moet ik mijn WTW uitschakelen om niet besmet te worden?

Het antwoord hierop is NEE. In het COVID-19 Guidance Document (17 maart 2020) van REHVA (toonaangevende Europses Ventilatie Associatie) wordt aan- en afvoer van verse lucht expliciet aanbevolen. Dit om de concentratie van eventuele in de lucht aanwezige virusdeeltjes te verlagen. Dit geldt niet in de laatste plaats voor toiletruimten, waar concentraties hoger kunnen zijn. Dus:

         SCHAKEL UW WTW SYSTEEM NOOIT UIT

Bovendien: in uw WTW installatie vindt géén overdracht plaats tussen gebruikte en verse lucht (recirculatie). Enkel warmteoverdracht vindt plaats tussen de in- en uitgaande luchtstroom. U hoeft dus niet bang te zijn dat deeltjes blijven circuleren via uw balans-ventilatiesysteem.

Hoe bestel ik nu WTW filters?

U kunt bij ons veilig thuis online schone filters bestellen voor uw WTW installatie. Bij het bestellen heeft u de keuze uit de volgende aflever-opties:

BRIEFPOST:

Bestelt u zogenaamde zoomfilters, dan kunt u kiezen voor levering als briefpost. Zoomfilters zitten in units van Zehnder JE Stork Air (WHR 930, WHR 950/960 en WHR 90/91), Agpo Ferroli (HR OptiFor 350) en Itho Daalderop (HRU ECO BAL 350). Bestel dan maximaal 4 filtersets, deze versturen wij in een luchtdichte plastic envelop (1 of 2 filtersets per envelop). Deze enveloppen passen door de gleuf van uw brievenbus of briefkast.

De voordelen van briefpost:

  1. U hoeft er niet voor thuis te blijven, en:
  2. Er hoeft geen direct contact plaats te vinden tussen u en de postbezorger.

In deze periode kan het dus een overweging zijn om maximaal 4 zoomfiltersets te bestellen.

Helaas kunnen we draadframe filters (oa. voor Brink Renovent) -nog- niet als briefpost versturen (in verband met het formaat). Echter we zijn druk bezig met een uitvoering van dit type filters dat wél als briefpost verzonden kan worden. Bent u hierin geïnteresseerd stuurt u ons dan alstublieft een mail.

PAKKETPOST:

Vanaf 5 filtersets versturen we onze pakketten als pakketpost. Ons “DoosVoordeel” is ons populairste product, en niet voor niets! De voordelen:

  1. U bestelt meerdere sets tegelijkertijd waardoor u langere tijd verzekerd bent van verse filters
  2. Het bestellen van een grotere hoeveelheid filters heeft gunstige prijseffecten (tot wel 50% korting ten opzichte van de basisprijs voor een filterset)
  3. U kunt de verzendstatus van uw pakket volgen middels Track and Trace
  4. U kunt ervoor kiezen uw bestelling elders te laten bezorgen, bijvoorbeeld uw Albert Heijn, zodat u op uw moment uw bestelling zelf kunt afhalen (u kunt dan bij uw bestelling in onze webshop een alternatief verzendadres invoeren).

Tot slot.

Filterman heeft niet de specifieke kennis en beoogt die niet in pacht te hebben omtrent deze crisis. Mocht u onjuistheden aantreffen in bovenstaande tekst dan vernemen wij dat graag en passen aan waar nodig. We proberen u binnen onze mogelijkheden zo goed mogelijk te (blijven) informeren. Indien van overheidswege maatregelen worden opgelegd die voor ons bedrijf van toepassing zijn zullen wij die uiteraard opvolgen.

Rest ons enkel nog u en uw geliefden heel veel sterkte te wensen in deze moeilijke en soms intens verdrietige periode… Alstublieft: STAY SAFE!

Benno Jolink 

Bronnen/links:

https://www.rehva.eu/fileadmin/user_upload/REHVA_covid_guidance_document_2020-03-17_final2.pdf

https://www.gawalo.nl/installatiebranche/artikel/2020/03/coronavirus-in-klimaatsystemen-hoe-beperk-je-overdracht-via-lucht-1018500

https://www.vakbladwarmtepompen.nl/sector/artikel/2020/03/corona-voorzorgsmaatregelen-ventilatie-en-luchtbehandeling-tegen-mogelijke-verspreiding-1015770?_ga=2.197830827.580324184.1584697878-208635932.1584697878

© 2012 - 2024 WTW Filters van Filterman | dat lucht op | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel