Uw WTW in de Zomer

.

Uw WTW werkt voor U: 24 uur per dag. 365 dagen per jaar

In de winter zorgt uw unit ervoor dat de koude buitenlucht behaaglijk voorverwarmd wordt door de uitgaande binnenlucht. Maar hoe zit dat eigenlijk in de zomer? Vaak wordt verondersteld dat de WTW dan averechts werkt. ’s Zomers willen we toch juist géén warme lucht binnen hebben? De naam "Warmte Terug Win" unit gaat eigenlijk in de zomer niet op. Hoe dat werkt? Dat leest u hier.

schema warmtewisselaar

Het hart van uw WTW-unit is de warmtewisselaar. Een honingraat-achtige box bestaande uit een groot aantal kunststof lamellen. Tussen deze lamellen vindt warmte overdracht plaats; in de winter geeft de uitgaande warme binnenlucht zijn warmte af aan de binnenkomende frisse buitenlucht.

En nu komt het interessante: in de zomer werkt dit proces andersom! Het binnenklimaat van de meeste moderne woningen gebouwd met betonnen wanden is ‘s zomers relatief koel. Uw moderne woning is bovendien optimaal geïsoleerd. In de winter blijft zo de kou buiten, in de zomer de warmte! In een zomersituatie wordt dus de warmere inkomende buitenlucht binnen de warmtewisselaar gekoeld door de relatief minder warme vertrekkende binnenlucht! Theoretisch gezien blijft uw binnenklimaat dus het meest koel als u ramen en deuren gesloten houdt en uw WTW unit zijn werk laat doen. Extra ventileren (spuien) mag en kan natuurlijk altijd, het beste is dit dan te doen op een koeler moment van de dag (ochtend/avond).

De jongste generatie WTW units beschikt bovendien over een volautomatische bypassfunctie. Dit houdt in dat wanneer warmte overdracht niet zinvol is, deze wordt ingeschakeld. Oudere WTW’s, zoals bijvoorbeeld de Stork Air WHR 90/91, hebben een handmatige bypass, de zogenaamde zomerstand. Hoe u die in moet schakelen leest u in de handleiding. Komt u er niet uit, neem dan contact op, we helpen u graag verder!

Het bovenstaande is de eerste reden om uw WTW installatie ’s zomers niet uit te schakelen; uw unit zorgt ook (juist) in de zomerperiode voor de essentiële frisse lucht. De tweede reden om uw balansventilatie-systeem in de zomerperiode niet uit te schakelen leest u hieronder.

De meeste moderne woningen zijn optimaal geïsoleerd. Wanneer deze woningen zijn uitgerust met een balansventilatie systeem zorgt dit systeem zowel voor de toevoer als voor de afvoer van ventilatielucht. U moet hierbij rekening houden met het feit dat dus ook vochtige lucht uit badkamer en keuken afgevoerd wordt via uw WTW. Wanneer u uw ventilatie unit uitschakelt heeft dit vocht geen kans om uw woning te verlaten, met alle gevolgen van dien (schimmel). Een veelgemaakte fout is de volgende: op de dag van vertrek naar uw vakantiebestemming gaat het hele gezin nog onder de douche, u zet uw WTW installatie uit (wellicht uit kostenoverweging) en uw woning is wekenlang ongeventileerd. Geen prettig vooruitzicht bij thuiskomst! En uit oogpunt van energiebesparing hoeft u uw unit niet uit te schakelen. In stand 1 verbruiken de moderne WTW-units minimale energie.

Wellicht ten overvloede, maar onderstaand een overzicht van de geadviseerde standen van uw driestandenschakelaar:

  1. Uithuis/nacht stand (dus ook vakantie!)
  2. Overdag/bezoek stand
  3. Douche/kook stand

Gelet op het bovenstaande verbazen wij ons er nog steeds over dat WTW filters vervangen voor velen een “winterklusje” is; uw WTW zorgt immers continu voor de aanvoer van frisse lucht, juist in de zomer!

Heeft u een nieuwbouwwoning? Leest u dan dit artikel eens.

Wij wensen u alvast een Frisse Zomer toe!

© 2012 - 2024 WTW Filters van Filterman | dat lucht op | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel