WTW Filters & Pollen

>>> ik wil meteen FijnFilters bestellen

21 maart 2021

Over de Witte Els en onze FijnFilters

Het Hooikoorts Seizoen is alweer in volle gang. Pollen (stuifmeel) van vooral bomen zweven weer in hoge concentraties door de lucht. Voor de meesten van ons gelukkig geen enkel probleem. Toch hebben miljoenen Nederlanders te kampen met allergische verschijnselen als gevolg van pollen.

In februari is er vaak al een ware explosie van boompollen aan de gang. De grootste boosdoener is verreweg de Alnus Incana, de Latijnse benaming voor de Witte Els. Deze alom bekende geelstammige boom met haar hangende “snotjes” komt verspreid over ons hele land voor (VOORAL AANGEPLANT IN STEDELIJK GEBIED), en is berucht om de sterk allergene werking van haar pollen.

De kans is dus aanwezig dat u, of uw gezin hiervan “hinder” ondervindt in de vorm van hooikoortsachtige, allergische verschijnselen zoals loopneus, jeuk, geïrriteerde ogen, benauwdheid, etcetera.

Kunnen WTW filters hooikoorts voorkomen?

Voorkomen: nee. Verminderen: mogelijk wel. We zullen u uitleggen waarom. Ondanks dat de gemiddelde Nederlander een groot deel binnenshuis (of op kantoor) doorbrengt, steken we onze neus geregeld buiten de deur. En dat is maar goed ook, want één van onze grootste basisbehoeften, te weten zuurstof, is in de buitenlucht in de hoogste concentraties aanwezig. En juist buitenshuis vangen we ook de hoogste concentraties aan pollen op. Niets aan te doen…

Waar wel wat aan te doen is, is de pollen concentratie in uw interieur. Uw woning is voorzien van een balansventilatiesysteem. Dit houdt in dat zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van “gebruikte” lucht geregeld wordt via een apparaat, uw WTW-unit. In deze unit zitten WTW filters. Deze filters bepalen hoe schoon de lucht is die toetreedt tot uw woning.

Pollen Ruwe BerkGoed nieuws: de pollen van Elzen zijn relatief groot (28 micrometer). De WTW filters die standaard in uw ventilatie-unit horen te zitten (filterklasse G3 zoals voorgeschreven door de fabrikanten van WTW-units) houden deze pollen al tegen. Houdt u vooral in de lente en zomer wel uw filters in de gaten: door de hoge concentratie pollen in de lucht zal een filter sneller “vollopen” met gevolgen voor de hoeveelheid verse lucht in uw woning. Wij adviseren om maandelijks even uw filters te checken en eventueel te vervangen. Schakel de unit wel altijd eerst uit alvorens de filters eruit te trekken! Uitgebreide instructie leest u hier.

Hoe zit het met andere pollen?

Pollen (of stuifmeel) zijn er in allerlei soorten en maten. En wist u dat het "pollenseizoen" eigenlijk van februari (Hazelaar) tot november (Ceder) loopt? De kleinste pollen meten circa 5 micrometer, dat is 0,005 millimeter! In onderstaande tabel kunt u aflezen dat WTW filters met filterklasse G3 hiervan 35-70% tegenhoudt. Dat betekent dus dat 30-65% van deze minuscule pollen in elk (slaap) vertrek terechtkomt. Overdag, én ’s nachts, want uw WTW-unit staat 24/7 ingeschakeld. Ook kunt u uit de tabel opmaken dat WTW filters met filterklasse M6 95-99% van deze pollen filtert. Tot 64% meer dus. Vandaar dat wij stellen dat uw hooikoortsklachten binnenshuis mogelijk kunnen verminderen bij toepassing van filters met filterklasse M6.

Filtervergelijking G3-M6 | Filterman

Wellicht zijn daarom onze Unieke M6 FijnFilters ook voor u en uw gezin het proberen waard. Gezien de enorme toename van vaste klanten die onze FijnFilters in de lentemaanden bestellen, mogen we de conclusie trekken dat menigeen baat heeft bij onze FijnFilters. En daar zijn we trots op!

Toch ook nog even iets over Fijnstof

Het valt enigszins buiten de strekking van dit artikel (of eigenlijk ook weer niet), maar we willen u graag nog iets vertellen over fijnstof. Vooral bij rustig (zomers) weer kunnen fijnstof concentraties namelijk tot onaanvaardbaar (schadelijk) niveau oplopen. We spreken dan van "smog".

Fijnstof is vervuiling waarvan de partikelgrootte (diameter) vele malen kleiner -en daardoor vele malen schadelijker- is dan die van pollen. De fijnste roetdeeltjes bijvoorbeeld worden gerekend tot ultrafijnstof en meten slechts 0,02 micrometer, dat is 0,00002 millimeter, en dringen tot diep in de longen door!
 

Smog | FijnFilters | FiltermanUltrafijnstof is niet te filteren met een M6 filter en daardoor een hardnekkig en serieus probleem, zoals de laatste tijd uitvoering in de media behandeld is. In bovenstaande tabel is af te lezen dat “gewoon” fijnstof (tot 3 micrometer) voor 85-90% door een M6 filter gefilterd wordt, ten opzichte van 15-35% door een standaard G3 filter.

Met onze M6 FijnFilters zorgt u er dus toch voor dat er aanzienlijk minder fijnstof in uw woning interieur én in uw “lichamelijke interieur” (lees: uw gezondheid) terechtkomt. Dus nogmaals: wellicht het proberen waard!

Filterman levert M6 FijnFilters voor merken en typen als:

Zehnder JE StorkAir:

WHR 930, WHR 950/960, WHR 90/91

Agpo Ferroli HR OptiFor

Brink Renovent

Itho Daalderop

Staat uw merk of type er niet bij? Geen probleem! Neemt u contact op, wij leveren FijnFilters voor elke WTW!

>>> ik wil nu FijnFilters bestellen

© 2012 - 2024 WTW Filters van Filterman | dat lucht op | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel